fredag 27 april 2012

Det koreanska köket...

Bob och jag får ofta paket hitskickade. Oftast kommer de ifrån Sverige och innehåller ibland godis, som mamma har packat ner i smyg. Det är väldigt smidigt då paketet väl anländer hit till Exordium-huset. En digital skärm, som hänger på väggen i lägenheten, blinkar för fullt. På den kan man kolla om man då har fått paket. (Skärmen visar även om någon ringer på porten där nere, eller om någon ringer på dörren här uppe, eller om någon ringer till dig från en annan lägenhet, eller hur vädret blir...) Ibland kommer det en gubbe och ringer på dörren och lämnar paketet direkt till dig. Väldigt käckt. Fast ibland blir det fel...





Jag vet med all säkerhet att vi inte har beställt någon stor 5 kilos rissäck till vår lägenhet. Ändå hade vi en sådan i vår postbox. Vi får väl spara den till jul och koka gröt, ha, ha.  Walter tyckte att den luktade konstigt.


Eftersom vi  ändå är inne på riskokande, så tänkte jag idag skriva lite om det koreanska köket. Det har utvecklats "ur det gamla jordbruket och de nomadiska traditionerna i södra Manchuriet och norra delen av den koreanska halvön, till ett komplext samspel mellan natur och kulturella trender." Det koreanska köket består oftast av ovan nämnda ris, nudlar, tofu, kött och grönsaker.


Grönsaker finns det att få tag på var som helst i stan. Överallt sitter det damer på upp-och-nedvända plastbyttor. (Det är inte konstigt att så många kvinnor har svårt att gå här. Pröva själva att sitta på huk hela dagen och pröva sen att resa er upp...)







Här står Bob och Walter inne på "Grönsakstorget". Ett av alla de som finns...






I det koreanska köket används en mängd olika grönsaker. De serveras ofta råa, antingen i sallader eller inläggningar, samt kokta i olika grytor och i wookad mat. De vanligaste grönsakerna här inkluderar rättika, gurka, potatis, sötpotatis, spenat, böngroddar, vitlök, tång, zuccini och chilipeppar. Men självklart finns det många fler...





Alla grönsaker rensas noggrant av damerna. Man ser aldrig så fräscha grönsaker någonstans hemma, det är en sak som är säker. Vid den här "grönsaks-stationen" säljs det medicinalväxter, som också används i den koreanska matlagningen. Här syns till exempel Reishi-svamp och Ginseng...





Vi får ju inte glömma bort den koreanska fisken. Fisk och skaldjur har alltid varit en stor del av det koreanska köket, på grund av havet som omgärdar halvön. Det finns tydligen uppgifter från 1200-talet som visar att ofrälses diet till största delen bestod av fisk och skaldjur, medan får och svin var reserverat åt överklassen...






Både sötvatten- och saltvattenfisk är populär. Den äts rå, grillad, stekt, torkad eller i grytor och soppor. Mindre fisk, som här, kan saltas...





Det gör man även med skaldjur. Och troligtvis med det rödaktiga havsdjuret som ligger till vänster i bild också. Jag vet inte vad det är, men ser nästan ut som ett hjärta...





Bläckfisk och annan fisk...





Det som ligger inplastat i förgrunden ser nästan ut som godis. Men det är faktiskt bläckfisk, fiskar och annat som ligger konstfärdigt upplagt i presentförpackning. Kanske "istället för en blomma"?...




Det är vanligt att man ser fisken torkas här ute på "stan". Troligtvis kommer det sig av att man förr ville förlänga fiskens lagringstid, som då gjorde det möjligt med sjöfärder över långa avstånd...





Och här ligger det torkad ansjovis. Det är, tillsammans med kelp, grunden för en väldigt vanlig buljong, som är poppis här. Den torkade småfisken äts även som ett slags snacks. Det är i alla fall nyttiga snacks. Ingen Estrella här inte...






(...fast jag tycker inte att det ser så aptitligt ut...)






Maassor av skaldjur, av alla de slag. De används i alla olika typer av beredning. De saltas och grillas och kokas och man gör buljong av dem. Råa ostron och andra skaldjur kan även förbättra och variera smaken då man framställer Kimchi.




Här har vi annan intressant havsmat. Det latinska namnet på "grejen" är Urechis unicinctus,  och den är en art av marin sked mask. Det finns inget officiellt engelsk ord för denna art, men på grund av dess form så är den allmänt kallad "penis fisk"...

I det kinesiska köket används masken som ett Umami-medel. Tydligen så är umami ett av de fem grundläggande mänskliga smakerna (tillsammans med sött, surt, salt och bittert). Kockar, både från antiken till modern tid, använder vissa ingredienser för att öka mängden av umami. Så om man då lägger i masken i maten, så blir smaken mera aptitretande, anser man i Kina...

Här i Korea äts masken vanligtvis rå , oftast tillsammans med salt och sesamolja. En svensk kvinna jag mötte då vi var här 2009, Susanne, har smakat på masken. Hon berättade att den tjoppades upp i småbitar (levande och allt) och sen smaskades den upp. Hon sa att den smakade som mussla. Typ...



Nja, jag håller mig nog gärna till Bobs matlagning i stället...
Här är han till exempel i full färd med att laga hummerpasta till mig!! (Det trodde man ju inte när vi en gång i tiden träffades. Då kunde han inte ens koka ägg utan äggkokningsmaskin...)

Måste ju så klart skriva ner receptet. I alla fall ungefärligt, för Bob blandade några olika recept. Den nye Jamie Oliver?


Bobs Hummerpasta 2 portioner...         Gör så här   
1 hummer (färdigkokt, ca 500 gram)     Klyv hummern på längden och
3 hekto skalade räkor                            ta ut köttet. Skär stjärten i
1 burk tärnade tomater                          små tärningar. Knäck klorna.
2 st finhackade scalottenlökar              Häll tomater i durkslag och sila
1/2 dl vitt vin                                           bort vätskan. Stek lökar mjuka.
salt                                                         Lägg i tomaterna och fräs några
svartpeppar                                           minuter. Häll på vinet. Ställ av
finhackad persilja                                  stekpannan från värmen och lägg
                                                               i hummerköttet. Det ska inte puttra i
                                                               såsen, då det kan bli segt. Spara
                                                               klorna för dekoration. Koka pastan
                                                               och lägg den i hummersåsen.
                                                               Värm upp det. Lägg upp på tallrik,
                                                               dekorera med klorna och strö
                                                               persilja över. Servera.
                                                               Mums-filli-babba!
     

Men om man nu inte skulle vara nöjd med hummer, så kan man alltid använda sig av andra råvaror till pastan...



Vad sägs om den här? Fast jag håller mig i alla fall till hummer...



Avslutningsvis en liten förhandstitt på nästa veckas innehåll...
Dita och mamsen på The Great Wall... Håll i hatten...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar